Sunday, 27 January 2013

Teknik Pemasaran Percuma

Apabila disebut percuma memang ramai yang sukakannya termasuk saya.hehe..Jadi kali ni nak berkongsi sedikit cara promosi secara percuma.Teknik ini ada baik dan buruknya kerana beralasankan percuma.Dalam memasarkan produk informasi,anda boleh gunakan teknik ini.


Baiklah,pelbagai teknik pemasaran percuma yang anda boleh lakukan untuk website jualan ayau sebagainya.


Facebook                                                       

Di facebook terdapat banyak alat-alat yang anda boleh gunakan secara percuma.Bahkan mendaftar akaun facebook pun percuma.

Antara alat-alat yang anda boleh gunakan adalah:

-Fanpage
-Facebook profile anda sendiri                                                                    
-Group

Produk PakarFB ini boleh membantu anda dalam pemasaran facebook.Blog                                        

Blog adalah teknik pemasaran yang memberi kesan pada jangka masa yang lama kerana ramai orang mencari maklumat setiap hari melalui blog.Jadi gunakan blog anda sebaiknya.

Antara cara dengan blog adalah:

-Artikel anda perlu berkualiti dengan kata lain yang dapat memberi manfaat kepada orang lain.
-Tulisan anda jangan ada shortform kerana ini menunjukkan anda tidak profesional
-Gunakan cara backlink
-Review produk
-Post anda dalam blog mestilah menarik kalau boleh biar ada gambar
-Banner

Forum

Di forum banyak kelebihan yang anda dapat kerana biasanya anda tidak perlu bersusah-payah mencari prospek.

Kenapa?

Prospek sudah berada depan 'mata' anda didalam forum.Hanya anda perlu menjalin hubungan yang baik dengan memberi tip-tip yang menarik kepada mereka dan lakukan promosi dengan berkala.

Dalam pemasaran  forum anda boleh gunakan:

-Signature
-Thread


Pemasaran Artikel

Dalam artikel anda,mestilah mempunyai ciri-ciri berikut:

-Tips yang menarik
-Ayat yang tidak susah untuk difahami
-Perenggan mestilah pendek antara 2-4 baris
-Ringkas
-Padat

Dengan pemasaran artikel,anda boleh membuat review sesuatu produk dan masukkan link affiliate anda.


Setakat ini dahulu perkongsian saya,semoga dapat membantu anda.

P/s:Insyaallah saya akan terangkan kelebihan dan kekurangan setiap teknik pada post yang lain.

Bagaimana Mencari Idea Untuk mencipta Produk Informasi

Untuk membuat sebuah produk informasi bukanlah senang sebagaimana yang dianggap sesetengah pihak.Untuk membuat produk jenis ini memerlukan usaha anda untuk membuat kajian secara terperinci berkaitan masalah orang ramai atau niche  yang hot.Seperti yang di bincangkan pada post yang lepas.


Antara cara yang anda boleh lakukan untuk mencari idea bagi mencipta produk informasi ialah:  • Membuat kajian dan pemerhatian tentang masalah yang dihadapi orang  ramai pada masa itu.Ia boleh dilakukan dengan melihat masalah rakan-rakan di wall FB mereka,di group serta forum.
  • Melanggan newsletter dari usahawan yang tersohor dan berpengalaman.Contohnya Ammar Zahar,Raja Kamil,Eruwan Gerry Norsen,Zamri Nanyan dan ramai lagi.Anda boleh search google "otai usahawan internet".Idea serta perkongsian dari mereka ini sangat berharga.
  • Membuat survey tentang minat dan kesukaan orang ramai.Biasanya anda boleh mengikut musim trend masa itu.Contohnya pada musim bola seperti Euro atau Fifa,orang ramai mencari baju jersi pasukan kesayangan mereka.Anda boleh ambil peluang ini untuk menjual jersi.
  • Kadangkala bakat terpendam anda sendiri juga menjadi permintaan orang lain.Jadi buat checklist tentang bakat anda kemudian buat kajian ada tak orang memerlukan servis atau bakat anda.
  • Cuba cari jalan pintas atau idea kepada pekerjaan orang lain.Walaupun orang lain tak ada masalah tapi mereka lebih suka membuat sesuatu kerja menggunakan jalan pintas.Anda boleh mencipta satu formula jalan pintas dan pantas serta berkesan untuk membantu orang seperti itu.


Kesimpulannya, untuk menjadi orang yang hendak berjaya anda perlu berusaha lebih.Lagi banyak anda berusaha makin tinggi peratus untuk anda berjaya.Lakukan step yang dikongsikan diatas dan ulangnya selalu.Kejayaan seseorang terletak pada fikiran dan idea,anda mesti konsisten berfikir dengan cara yang kreatif.Jangan sesekali hadkan pemikiran anda.

P/s:Cara yang terbaik unutk mengetahui 101 idea oerniagaan internet adalah dapatkan DISINI.

Apa itu Produk Informasi?

"Definisi atau maksud tentang produk informasi yang akan saya terangkan adalah menjadi jawapan kepada persoalan mengapa produk informasi ini mempunyai demand atau permintaan yang tinggi.Lakunya sesebuah produk adalah kerana mempunyai demand yang tinggi di pasaran."

Produk Informasi


Produk informasi boleh diklasifikasikan sebagai produk yang mempunyai maklumat yang dapat menyelesaikan masalah orang ramai atau pelanggan.Malah kelebihan produk ini dapat memberi tambah nilai kepada diri,keluarga atau syarikat pelanggan kita.

Produk jenis ini dapat membantu orang ramai untuk menyelesaikan masalah mereka dalam mengubah hidup,persepsi serta kesedaran masalah yang dihadapi.


Pelbagai jenis  dan bentuk produk informasi yang boleh didapati.Antaranya:

->Ebook
->Buku
->Video
->Audio

dan banyak lagi jenis-jenis yang lain.

Contohnya  Buku Empayar Perniagaan Internet yang ditulis sendiri oleh Tuan Ammar Zahar.

Buku ini akan membongkarkan bagaimana anda boleh bermula dalam perniagaan internet bermula dari kosong berdasarkan pengalaman beliau selama 7 tahun dalam dunia bisnes internet.

Buku ini mempunyai permintaan yang tinggi kerana mempunyai maklumat yang dapat membantu usahawan internet untuk membina empayar perniagaan mereka.Dari zero ke hero anda akan didedahkan segala rahsia beliau selama 7 tahun.

Sebab itu,sebarang masalah orang ramai boleh dijadikan duit dengan memberi penyelesaian.Lagi pantas jalan penyelesaian dalam produk anda semakin mahal harganya.Hobi juga boleh dibuat seperti itu.Jadi tak perlu fikir yang hebat-hebat  untuk mencipta produk anda.